perjantai 31. heinäkuuta 2015

Mustavuori - itä-Helsingin hiljainen aarreaitta

Lähiseutumatkailu/-seikkailu on usein yllättävää. Niin tälläkin kertaa. Kohteena Mustavuori ja erityisesti siellä olevat vanhat linnoitusrauniot, sekä luola josta olin lähinnä kuullut huhuja. Kyseisestä kohteesta retkipaikka.fi ei kertonut mitään. Aiemmin keväällä ostamani Pääkaupunkiseudun retkeilyopas kertoi paikan historiaa ja reittejä. Epäselväksi kuitenkin jäi esimerkiksi luolan tarkempi sijainti, ja siksi lähdin kaverin kanssa seikkailulle.

Suomen kesä toisti itseään, kuten niin monesti aiemminkin tänä vuonna, ja heti bussista noustuamme saimme kiskoa vettäpitävää ylle. Onneksi olimme molemmat varautuneet, eikä mokoman vuoksi tarvinnut alkaa perumaan reissua. Lähestyimme Mustavuoren aluetta Vuosaaren suunnalta jonka vuoksi jouduimme kävelemään pidemmästi kuin Mellunmäen suunnalta tultaessa, mutta se ei haitannut sillä siinähän sitä vaihtoi kuulumisia ja turinoi muutenvain kun haki oikeaa osoitetta.




Aina ei tarkennus osu mutta on sen verran lähellä että hyväksyn julkaisuun. :)







Päädyimme kiertämään vielä pidemmän kautta, mutta luontoa ihaillessa alkoi eteen vähitellen löytyä juoksuhautaa ja korsun paikkaa, joten toivo sen pääpalkinnon, eli luolan, löytymisesta pysyi yllä. Aiemmin mainittu retkeilyopas kertoo rakennelmien olevan osa Helsingin maalinnoitusta jonka rakentaminen on aloitettu 1900-luvun alussa, mutta joka jäi kesken Suomen itsenäistyttyä.



Kovin märkä olisi sotapoika jos tuola joutuisi väijymään. Kuvaaja: Heikki Kivijärvi

Kuvaaja: Heikki Kivijärvi








Niin se vain luonto löytää raon johon itsensä asettaa.


Ku ei ollu yksin liikenteessä niin sai ittensäki kuviin. Kuvaaja: Heikki Kivijärvi


Luolan suuaukon yläpuolinen näkymä.


Itse luola ja sen takaovi.

Pääsisäänkäynti.


Luola osoittautui paljon hienommaksi paikaksi kuin mitä olimme odottaneet. Yleensä kun puhutaan että jossain on luola, niin se on lopulta muutaman metrin maan sisään uppoava syvennös. Tämä olikin sitten ihan täysimittainen kallioon kaivettu onkalo. Läpimittaa arviolta 30 metriä. Siinä ääneen arvuuteltiin kaivauksen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Nykyisen voitkin helposti arvata - luolasta ja sen ympäristöstä löytyi ties minkälaista romua jonka joku on jossain vaiheessa kokenut tarpeellisesti raahata metsään. Joku oli myös selvästi käyttänyt paikkaa hieman pidemmän aikaa tukikohtanaan: luolasta löytyi sänky, sille selvästi tehty paikka, uretaanilla "vahvistettu" kivimuuri ja sinnetänne aseteltuna tuikkuja jotka oli kaikki loppuunpoltettuja.

Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen paikka. Tänne luultavasti joutuu johdattamaan yhden jos toisenkin kaverin, kunhan ne kuulevat...




Emmekä edes olleet päivän ensimmäiset vieraat, joku oli tuonut päivän lehdenkin mukanaan:

Kuvaaja: Heikki Kivijärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti